BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije

Prof. dr. Enes Kujundžić

Prof. dr. Enes Kujundžić

SAOPĆENJE PRESS SLUŽBE OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Zemunski štampar Ignjat Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman-paše, otvorio je prvu štampariju, Sopronovu pečatnju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni – nedeljnik “Bosanski Vjestnik”. “Vjestnik” je bio list političkog i zabavno-poučnog sadržaja, a prvo štampano djelo bila je pjesma posvećena Topal Osman – paši. List je izlazio jednom sedmično (četvrtkom) na bosanskom jeziku.

Povodom obilježavanja 150. godišnjice od osnivanja prve štamparije u Sarajevu i izlaska iz štampe prvog broja lista “Bosanski Vjestnik” u Općini Novi Grad danas je održana javna tribina pod nazivom “Zanačaj osnivanja prve štamparije u Sarajevu 1866. godine – Doba Šerif Osman – paše”.

Tribina je održana u organizaciji Udruženja bosanskih umjetnika, u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, a pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo. Pored članova Udruženja bosanskih umjetnika, tribini su prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo komšić, interpretatori sevdalinke i stare bh. pjesme i drugi kulturni djelatnici i gosti.
Na samom početku tribine prisutnima se obratio Općinski načelnik mr. Semir Efendić i poželio im dobrodošlicu i uspješan rad. Kazao je da je važno da se prisjećamo historijskih događaja i da o njima govorimo. Predložio je da Udruženje bosanskih umjetnika u saradnji sa Općinom u budućem periodu razvija različite aktivnosti, koje će našim građanima ponuditi kvalitetne sadržaje i na taj način upotpuniti kulturni život stanovnika naše općine.
Predavač na tribini bio je prof. dr. Enes Kujundžić, penzionisani univerzitetski profesor i nekadašnji direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. U svom izlaganju prof. dr. Kujundžić osvrnuo se na period štampanja prve novine u BiH i naglasio značaj tog događaja za razvoj kulture na ovom geografskom prostoru.

“Ove godine obilježavamo 150 godina od osnivanja prve štamparije u Sarajevu. To je dio nastojanja u Osmanskom carstvu da se reformiše zaostala društvena struktura i važan zadatak je imao Šerif Osman – paša, koji je bio valija nad Bosnom u periodu 1861 – 1869. godina. Ova štamparija je ostavila traga u kulturnoj historiji BiH, utoliko što su u njoj štampane prve novine i prvi priručnici za osnovne škole i služila je i za druge potrebe”, kazao je prof. dr. Kujundžić.

Naglasio je da je u okviru ove štamparije izašao list “Bosanski Vjestnik” koji je štampan u periodu 1866 – 1867. godine, a važno mjesto imala je i oficijelna publikacija pod nazivom “Bosna” koja je izlazila do 1878. godine.

“Historija štampane i pisane knjige u BiH traje mnogo duže i veže se za srednjovjekovne bosanske rukopise, danas imamo uzor u ovoj štampariji kako su se rješavala neka pitanja u tehnološkom smislu. Smatramo da ćemo i u budućnosti imati priliku da javnosti prezentiramo teme koje su od kulturne važnosti i interesa svih nas”, rekao je prof. dr. Kujundžić.

Učesnici današnje tribine imali su priliku čuti i pjesmu “Domovina”, autora Ismeta Bekrića, koju je interpretirao student Prirodno – matematičkog fakulteta i mladi tekstopisac Mehmedin Nezirović.

Prvi broj “Bosanskog Vjestnika” izašao je iz štampe 7. aprila 1866. godine. Štampan je u prvoj sarajevskoj štampariji Pečatnji Ignjata Soprona. Zemunski štampar Ignjat Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman-paše, otvorio je prvu štampariju, Sopronovu pečatnju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni – nedeljnik “Bosanski Vjestnik”. “Vjestnik” je bio list političkog i zabavno-poučnog sadržaja, a prvo štampano djelo bila je pjesma posvećena Topal Osman – paši. List je izlazio jednom sedmično (četvrtkom) na bosanskom jeziku.

PRES SLUŽBA OPĆINE

SARAJEVO, 26.04.2016.

 

 

 

Bosanski Vjesnik 1866 BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije Bosanski Vjesnik a

Bosanski Vjesnik 1866

Plakat za javnu tribinu -Udruženje bosanskih umjetnika BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije Plakat za javnu tribinu Udru enje bosanskih umjetnika 2

 

 

mr. Semir Efendić, prof. dr. Ivo Komšić BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije DSC00632

mr. Semir Efendić, prof. dr. Ivo Komšić

mr. Semir Efendić, prof. dr. Ivo komšić, legenda sevdaha Edo Pandur BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije DSC00630

mr. Semir Efendić, prof. dr. Ivo komšić, legenda sevdaha Edo Pandur

 

 

 

 

 

 

 

 

Bračni par Kujundžić BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije Bra ni par Kujund i

Bračni par Kujundžić

 

Posjeta BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije CIMG5792

Posjeta

 

 

 

 

 

 

 

Edo Pandur, prof. Nidhat Meka Mekić, Nisveta Skejović BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije CIMG5800

Edo Pandur, prof. Midhat Meka Mekić, Nisveta Skejović

 

prof. dr. Enes Kujundžić, Idriz Hodžić BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije DSC00617

prof. dr. Enes Kujundžić, Idriz Hodžić

 

 

 

 

 

 

 

 

Nisveta Skejović, mr. Sifet Fazlić, Rahima Halimanović BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije CIMG5802

Nisveta Skejović, mr. Sifet Fazlić, Rahima Halimanović

 

Hamza Hamzabegović, prof. Midhat Meka Mekić BOSANSKI VJESTNIK – Javna tribina 26.04.2016. – 150 godina kasnije Hamza Hamzabegovi  i profesor Midhat Meka Meki

Hamza Hamzabegović, prof. Midhat Meka Mekić

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite sa prijateljima