KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017.

Refika Dedić

Refika Dedić, Unom teku riječi.

DRUGI MEĐUNARODNI SUSRETI AUTORA NA UNI 08-10.09.2017.

Piše Hamza Hamzabegović

            Udruženje „Riječi sa Une“ pod pokroviteljstvom Unsko-Sanskog Kantona i grada Bihaća organiziralo je DRUGE MEĐUNARODNE SUSRETE AUTORA NA UNI 08-10. septembra 2017. Odazvalo se preko 70 autora (pjesnika, pisaca, slikara), a i onih koji sebe umišljaju tako, iz BiH i regiona. Iako se radilo o književnim susretima, na neki način se sam od sebe nametnuo festivalski štimung: Doći, vidjeti i biti viđen, ali i slikati se za facebook.

Organizatorice Refika Dedić i Džehva Havić Alagić iz Udruženje „Riječi sa Une“ zaslužuju sve pohvale, a naravno i Kanton i grad Bihać.

Pošto sam prvi put u Krajini i gradu Bihaću, na mene je mnogo toga ostavilo snažan utisak. Grad Bihać je čist grad, ima vode i danju i noću, za razliku od prebogate Ilidže, na čijoj oblasti stanujem i gdje traje stalna redukcija. Ulice u Bihaću su relativno komotne i nude dovoljno mjesta i za auta i za pješake.

Od mene samo pohvale: Izvrsna organizacija, gostoprimljivi ljudi, svako je s ljubaznim osmijehom susretan, još i gratis ručak i večera sa po jednim pićem, besplatna voženja autobusom do destinacija, očito su se za ovu prliki finansijski isprsili Kanton i grad Bihać, kod autora nije bilo nikakve selekcije, svaki se oglasio, bar za kratko.

            Prvi dan, petak 08.09.2017.

Okupili smo se u 17:00 sati ispred hotela Paviljon te smo kratko prošetali gradom. Naravno da su na sve strane škljocali fotoaparati i mobiteli.

Uveče su se odvijale promocije, bolje rečeno prezentacije. Naravno da se ne može sve zapamtiti niti ovdje zapisati. Predstavljen je zbornik radova „Riječi Unom teku“, promotorice su dr. Šeherzada Džafić i Dika Bejdić.
Iza toga su se oglašavali (prema spisku): Gordana Sarić, Slavica Božičević, Husein Dervišević, Idriz Hodžić (naš uvaženi član iz Udruženja bosanskih umjetnika), Hurija Dženet, Džehva Havić Alagić, Alma Taletović, Elma Bešić Velić, Gorica Bukić, Lejla Novkinić, Biserka Vuković i još više njih.

Potom su nastupili književnica Ramzija Kanurić Orašanin, autorica knjige „Pokošeni ljiljani bijeli“ i autor zbirke pripovijedaka „Vrelo ljeto u Vienni“ Dževad Kučukalić. Oboje su i članovi Udruženja bosanskih umjetnika iz Sarajeva. Uspješno zabavljajući publiku recitujući svoje humoreske, Dževad je zaboravio da dijeli vrijeme sa Ramzijum. Ali, čim je na to upozoren od voditeljice Gorice Bukić, a i to je djelovalo zabavno, odmah je prepustio mikrofon. Zatim je Ramzija Kanurić Orašanin iznijela u smirenom tonu svoju prezentaciju te realono predvidljive planove budućeg rada.

Onda su nastupili (prema spisku): Hamza Hamzabegović (čitao sam kratak isječka iz „Razvoj kalentara u povijesti“ o tome kako je bog služio faraonu), Željko Skuljević, Adrijana Kos Leitmann, Mirela Bašić, Edin Nurkić, Vesna Španić, Ružica Todorović, Seća Jusupović Sejfić, Melanija Bulat, Jože Brenčić, Mirjana Majić, Azra Mačković, Blaženka Jukić, Kadifa Tahirović, Nermin Delić, Marina Brkić, Sreto Stojaković Luzanski, Mubera Isanović, Merima Murtić, Zdravko Odorčić, Mirjana Ikić Kos, Dubravka Zaharija, Spomenka Marčić, Dževad Ponjavić, Aleksandra Kostić, Nermina Begagić, Edin Šarić, Jasenka Medvedaca, Zdenka Mlinar, Ahmed Dizdarević, Nisveta Gravovac Šabić, Mirajana Kunjaš, Vesna Knežević, Senada Hamzić, Branislva Lukić Luka, Adrijana Pisk, Lela Zlajo, Milorad Kostić, Ivan Korponal, Atina Mušić, Ibrahim Duraković.
Ako sam nekoga izostavio, neka mi oprosti.

Una - most KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Una mostAtina Mušić i drugi KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Atina Mu i  i drugiAleksandar Kostić i Milorad Kostić KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Aleksandar Kosti  i Milorad Kosti

Most na rijeci Uni, šetnja po Bihaću Atina Mušić, Edin Šarić Mubera Porobić, Izeta Hamzabegović, Aleksandra Kostić, Milorad Kostić

 

Hamza Hamzabegović, Atina Mušić, Mubera Porobić s kolegicom KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Hamza Hamzabegovi  Atina Mu i  Mubera Porobi  s kolegicomMubera Porobić, Edin Šarić, Atina Mušić, Hamza hamzabegović KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Mubera Porobi  Edin  ari  Atina Mu i  Hamza hamzabegoviKadifa Tahirović, Ramzija Kanurić Orašanin, Hamza Hamzabegović KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Kadifa Tahirovi  Ramzija Kanuri  Ora anin Hamza Hamzabegovi

Mubera Porobić, Atina Mušić, Hamza Hamzabegović, Edin Šarić, Atina Mušić, Kadifa Tahirović, Ramzija Kanurić Orašanin, Hamza Hamzabegović

Uvče na promocijama

Dževad Kučukalić, Ramzija Kanurić orašanin KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. D evad Ku ukali  Ramzija Kanuri  ora aninRefika Dedić KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Refika Dedi  1Refika Dedić, Mubera Probić KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Refika Dedi  Mubera Probi

Dževad Kučukalić, Ramzija Kanurić Orašanin, Refika Dedić, Ružica Todorović u društvu

 

            Drugi dan, subota 09.09.2017.

Prema programskom planu posjetili smo Štrbački buk, dakle više neposrednih vodopada ili slapova, koje nam je upriličila priroda na prekrasnoj Uni. Ko prvi put vidi prirodni fenomen Štrbački buk, silni prizor ove ljepote izaziva ushićenje kod njega, opčini mu dušu, iz svijesti mu potisne sve dasadašnje utiske, te on sebi umisli da na svijetu ne postoji ništa ljepše, a možda i jeste tako.

Lično bih preporučio svakoj Bosanki i svakom Bosancu, pa i drugima, da bar jednom u životu posjete ovu našu prirodnu ljepoticu, što je jedinsveni dar prirode. A ko ima vremena i nešto novca, može to činiti svake godine.

Poslije je pjesnik Edin Šarić na otvorenoj livadi promovirao/prezentirao svoju zbirku pjesama „Srcem zapisano“. U tome su mu pomagali Idriz Hodžić, Atina Mušić, Mubera Porobić i drugi.

Uveče, u Bihaću, pisci su nastavili s čitanjem svojih radova, a slijedile su i prezentacije raznih udruženja. Naše Udruženje bosankih umjetnika zastupio je Idrz Hodži izvrsnim referatom o našem zborniku „Miris izgorjelog papira“.

Onda je nastupila aforističarka Nermana Begagić. Publiku je oduševila svojim djelimično zbilja oštroumnim, a mjestimično i blesavim aforizmima izvrgavajući ruglu upravo ovo neefikasno konstitutivno uređenje. Publika se valjala od smijeha njenim dosjetkama.

Refika Dedić, Edin Šarić s društvom KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Refika Dedi  Edin  ari  s dru tvomHamza Hamzabegovi, Nermana Begagić KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Hamza Hamzabegovi Nermana BegagiOsmatračnica Unskog vodopada KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Osmatra nica Unskog vodopada

Atina Mušić, Aleksandra Kostić, Refika Dedić, Edin Šarić, (naredna slika) Hamza Hamzabegović, Nermana Begagić, plato za posmatranje Štrbačkog buka.

 

Vodopad Une KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Vodopad UneRafting na Uni KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Rafting na UniSlapovi Une KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Slapovi Une

Vodopad na uni; rafting na Uni; slapovi Une.

 

Prezentacija Edin Šarić KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Prezentacija Edin  ariIdriz Hodžić promvira knjigu KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Idriz Hod i  promvira knjiguDžehva Havić Ačagoć, Izeta Hamzabegović KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. D ehva Havi  A ago  Izeta Hamzabegovi

Edin Šarić prezentria svoj rad na Štrbačkom buku, uvečer Idriz Hodžić pedstavlja svoj zvornik, Džehva Havić Alagić, Izeta Hamzabegović.

 

            Treći dan, nedjelja 10.09.2017.

Posjeta dvorcu Ostrožac na visokom brdu, teritorija opštine Cazin, bila je višestruko zanimljiva. Kako su nam objasnili ova tvrđava je klasični dvorac prema nekim njemačkim normama i jedini je takve vrste na ovom rigionu. Dvorac je zbilja divan, a kakav je njegov rang u regionu, ne bih mogao reći.

Na platou dvorca mnogo je skulptura koje su lijepe i prikladne, ili pak manje lijepe i prikladne. Nevezano za vrijednost ovih umjetničkih radova, oni potiću/potjeću iz epohe modernog vremena. Meni se nametnuo zaključak: Svjedočanstva proteklih i prohujalih vremena trebalo bi čuvati, sačuvati i održavati u onom stanju u kojem je prestala svrsishodnost dotičnog zdanja. Dakle, svako razdoblje neka gradi svjedočanstva svog postojanja u svojim obilježenim mjestima. Tuđa, to jeste povijsena neka ostavljaju na miru.

Nastavilo se sa čitanjem i recitovanjem. Dodijeljene su zahvalnice svim učesnicima. Lijep ručak u pripremljenom šatoru. Poslije smo se zahvalili domćinima ne štedeći riječi pohvale za zbilja divan i topao prijem i izvrsnu oragnizaciju DRUGIH MEĐUNARODNIH SUSRETA AUTORA NA UNI 2017. u nadi da ćemo se i iduće godine okupiti u još većem broju.

Milorad Kostić, Aleksandra Kostić, KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Milorad Kosti  Aleksandra KostiZidine Ostrožca KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Zidine Ostro caMubera Porobić, Ramzija Kanurić Orašanin KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Mubera Porobi  Ramzija Kanuri  Ora anin

Milorad Kostić, Aleksandra Kostić, Mevlida Hodžić, Idriz Hodži. zidine dvorca Ostrožac, Mubera Porobić, Ramzija Kanurić Orašanin.

Zhvalnica KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. ZhvalnicaDvorac Ostrožac KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Dvorac Ostro acPlato Ostrožca KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Plato Ostro ca

Moja zahvalnica od Udruženja “Riječi sa Une”. Dvorac zbilja izgleda kao zamak iz snova.Doduše, ipak nije toliko moćan niti je tako ukrašen kao oni što su tog doba građeni po prebogatoj Njemačkoj. Meni smetaju umetnute skulpture iz modernog doba. Srednji vijek neka ostane srednji vijek, a “moderna” gospoda neka izvoli graditi svjedočanstva svog vremena, neka ne uzurpira tuđa.

 

 

Posjeta Jajcu

Na povratku za Sarajevo svratili smo u Jajace da posjetimo još jednu bosansku ljepoticu – Plivu i njen vodopad u centru grada Jajca. Bili smo oduševljeni i ovom „usputnom“ posjetom.

Osmatračnica, Plivin vodopad u Jajcu KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Osmatra nica Plivin vodopad u JajcuPlivin vodpad u Jajcu KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Plivin vodpad u JajcuPlivin vodopad u Jajcu KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Plivin vodopad u Jajcu

Na osmatračnici, Midhat Meka Mekić, Izeta Hamzabegović, Mevlida Hodžić, Azra Smajović, Idriz Hdožić, Plivin vodopad se nalazi u centru grada.

Plivin Vodopad i ušće u Vrbas KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Plivin Vodopad i u  e u VrbasImpozantni Plivin vodopad, čas posla si mokar KNJIŽEVNI SUSRETI U BIHAĆU 08-10.09.2017. Impozantni Plivin vodopad  as posla si mokar

Plivin vodopad i ušće u Vrbas, imozantni Plivin vodopad, čas posla postaneš mokar.

Podijelite sa prijateljima