Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba

Dr. Bajruzin Hajro i Medina Planjac

Bračni par dr. Bajruzin Hajro i Medina Planjac sa Zaltnom plaketom s atributom „Udruženja“

 

Iz Oslobođenje-11.6. 2017 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Iz Oslobo enje 11OSLOBOĐENJE, 11.06.217. objavilo je članak o dodjeli nagrada Udružanja bosanskih umjetnika.

 

 

 

 

UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA

Plakete s atributom 2017 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Plakete s atributom 2017 1Dodjelilo je književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM, to jeste novčane nagrade svojim istaknutim članovima za posebno iskazane doprinose u nastanku knjige „Miris izgorjelog papira“, objavljene u izdanju Planjaxa 2016. Nagrade su tri Zlatne plakete UBU s novčanom nagradom te Zlatna plaketa UBU i Plaketa UBU za svakog čiji se rad nalazi u navedenom zborniku.

Svečano uručenje Zlatnih plaketa i priznanja zvanično je obavljeno u Vili Hadžihalilovića, Dobrinja, Sarajevo u petak, 26.05.2017. godine s početkom u 16 sati, uz prisustvo brojnih članova Udruženja.

Svečanu priredbu u povodu dodjele nagrada u Vili Hadžihalilovića suvereno je moderirao naš uvaženi član Idriz HODŽIĆ.

 

DOBITNICI SU:

DSC01717 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01717

Dr. Bajruzin Hajro Planjac

Dr. Bajruzin Hajro PLANJAC za svoju kratku priču („Putu u Odžak“) koja je pri objavi na internetu preimenovana i naslovljena sa: „Kako su šibicari prevarili mog oca.“

Dr. Bajruzin Hajro Planjac sa Zlatnom plaketom.

Moderator Idriz Hodžić:

Priča sa socijalnom tematikom dr. Bajruzina Hajre Planjca naslovljena „Kako su šibicari prevarili mog oca“ dočarava nam jedan slučaj jalijaške prevare „slučajnog“ putnika prolaznika. Žrtva, fascinirana i zaslijepljena mogućim udvosručenjem dobiti, ulazi u igru koju će izgubiti. „Otac“ stavlja na kocku sa prefriganim šibicarem novac namijenjen za kupovinu zemlje. Borac protiv socijalne nepravde nije policajac, koji se i ne pojvaljuje, već sinčić, djetešce, koje pokušava spasiti što se spasiti može, ali na njegov cvrkutavi glasić niko ne obraća pažnju. Na kraju ispada: Žrtva je sama pala i sama se ubila. Poenta ili pouka ove priče bi bio apel na čitaoce da se manu ćorava posla, gdje god je to moguće.

 

Hamza Hamzabegović i estradna umjetnica Vesna Hadžić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01607

Hamza Hamzabegović i estradna umjetnica Vesna Hadžić

Hamza HAMZABEGOVIĆ za svoj naučni rad „Stara ćirilica i njeno moguće porijeklo“.

Hamza Hamzabegović primio je Zlatnu plaketu od estradne umjetnice Vesne HADŽIĆ.

Moderator Idriz Hodžić:

Obično se kaže da su argumenti građevinski materijal kojim se izgrađuje nauka. Hamza Hamzabegović je svoj naučni rad naslovljen „Stara ćirica i njeno moguće porijeklo“ potkrijepio validnim dokazima, tako da njegovo „zdanje“ nije moguće srušiti. Ono se samo može prihvatiti ili odbaciti.

 

 

Mustafa Smajlović Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01618

Mustafa Smajlović

Mustafa SMAJLOVIĆ za svoju kratku priču „Pomirenje“.

Mustafa Smajlović sa Zlatnom plaketom, mr. Sifet Fazlić, Idriz Hodžić, Tarik Jakubović.

Moderator Idriz Hodžić:

Književnik, član Društva pisaca BiH, Dobrinjac, a prije toga Višegrađanin, Mustafa Smajlović je naš najnagrađivaniji autor za svoje kratke pripovjetke. On za sebe neskromno kaže: „Kad hoću da nešto lijepo pročitam, ja sjednem i napišem“. Mustafa Smajlović dobitnik je Zlatne plakete za kratku priču „Pomirenje“. Tu je polubrat iz ideološkog ubjeđenje, a ne u afektu ili iz mržnje, ubio u građanskom ratu svog polubrata. To ga ipak nije obogatilo ni duševno, ni moralno niti materijalno, već mu je kroz vrijeme donijelo grižu savjesti i noćnu moru. Mora je tolika da mu ne dozvoljava ni da umre na miru. Očito, „pomiranje“ dolazi poslije smrti.

Idriz Hodžić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01598

Idriz Hodžić

Idriz HODŽIĆ uvaženi član „Udruženja“ suvereno je vodio svečanost dodjela plaketa.

 

 

 

 

 

 

Posjetio nas je i Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir EFENDIĆ.

DSC01691 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01691DSC01696 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01696DSC01703 Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba DSC01703

 

 

 

Ruka AUBU PRINT Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Ruka AUBU PRINT 3

UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA DODJELJUJE NAGRADE:  „ČETIRI PLAKETE S ATRIBUTOM“

 

Petak 26. maj 2017. godine u 16:00 sati

Vila Hadžihalilović, Dobrinja, Sarajevo.

 

Predsjednik Udruženja mr. Sifet Fazlić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Mr

Predsjednik Udruženja mr. Sifet Fazlić

Odbor za dodjelu nagrade sa predsjednikom Udruženja mr. Sifetom Fazlićem na čelu odlučio je da Udruženje bosanskih umjetnika nagradi svoje članove za posebno iskazane doprinose u nastanku knjige „Miris izgorjelog papira“, objavljene u izdanju Planjaxa 2016. Nagrade su tri Zlatne plakete UBU s novčanom nagradom te Specijalna priznaje UBU-a za zasluge u radu u Udruženju, kao i Zlatna plaketa UBU i Plaketa UBU za svakog čiji se rad nalazi u navedenom zborniku.

Tri zlatne plakete UBU s novčanom nagradom i Specijalna priznanje UBU dodjeljuju se u sljedećim novčanim iznosima:

 

Prva plaketa nagrađena je s 200 KM, druga sa 150 KM, dok su treća i Specijalna nagrađene sa po 100 KM.

 

Dr. Bajruzin Hajro Planjac Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Dr

Dr. Bajruzin Hajro Planjac

Zlatnu plaketu UBU s novčanom nagradom dobio je naš počasni član Udruženja dr. Bajruzin Hajro Planjac za priču sa socijalnom tematikom objavljenu pod naslovom „Put u Odžak“, koja je pri objavi na internetu preimenovana i naslovljena sa: „Kako su šibicari prevarili mog oca“.

 

 

 

 

Hamza Hamzabegović Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Hamza Hamzabegovi  2

Hamza Hamzabegović

Zlatnu plaketu s novčanom nagradom dobio je naš redovni član Udruženja Hamza Hamzabegović za svoj naučni rad naslovljen: „Stara ćirilica i njeno moguće porijeklo“.

 

 

 

 

Mustafa Smajlović Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Mustafa Smajlovi

Mustafa Smajlović

Zlatnu plaketu UBU s novčanom nagradom dobio je naš počasni član Udruženja Mustafa Smajlović, pisac s najviše književnih nagrada, za dramatičnu priču „Pomirenje“.

 

 

 

Prof. dr. Enes Kujundžić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Prof

Prof. dr. Enes Kujundžić

 

Specijalno priznanje s novčanom nagradom dobio je naš počasni član Udruženja prof. dr. Enes Kujundžić za svoj referat pod naslovom „Bosanski vjestnik“, iznesen na javnoj tribini 26.04.2016. u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo. Novine „Bosanski vjestnik“ prvi put su izašle iz štampe 7. aprila 1866.

 

 

Obrazloženje:

Odbor jednoglasno smatra da mi u Udruženju imamo vrsne umjetnike – sposobne stvaratelje. Udruženje bosanskih umjetnika može se s radovima svojih članova pojaviti na najvišim razinama vrednovanja umjetnosti i nauke u našoj državi, a i širem regionu. Svako od nagrađenih ostvarenja, kroz svoju umjetničku vrijednost, nosi samo sebe i ima trajnu vrijednost. A svaki od nagrađenih autora posjeduje u sebi toliko potencijala da se sa umjetničkim ostvarenjima može izjednačavati sa svojim prethodnicima, pa ih čak i nadmašiti.

Za nas, predstavnike „Udruženja“, bitno je i to da svaki od nagrađenih autora daje veliki stvaralački doprinos našoj društvenoj zajednici i zrači pozitivnom energijom, što i Udruženju daje kohezijsku snagu, koja mu omogućava da živi i da se održava.

 

Zlatne plakete UBU dobijaju za svoj doprinos radu Udruženja bosanskih umjetnika:

Zlatnu plaketu dobija počasni član Udruženja Vesna Hadžić za izvrsnu moderaciju manifestacije „Veče poezije i sevdaha“, za vođenje „Večeri sevdaha“ u okviru „Novogradskih dana“ Općine Novi Grad Sarajevo, 24.05.2016.

Zlatnu plaketu dobija naš redovni član Udruženja Idriz Hodžić za moderaciju „Večeri poezije i sevdaha“, za vođenje „Večeri poezije“ u okviru „Novogradskih dana“ Općine Novi Grad Sarajevo, 24.05.2016.; za uređivanje knjige „Miris izgorjelog papira“ te za svoj književni doprinos u navedenoj knjizi.

Zlatnu plaketu dobija naš redovni član Fariz Šaćić za svoj knjiženi doprinos u knjizi, kao i za naslov ove knjige, kojeg je dala njegova priča „Miris izgorjelog papira“.

Zlatnu plaketu dobija naš redovni član Tarik Jakubović za svoj književni doprinos u knjizi „Miris izgorjelog papira“ i za lektorisanje iste knjige.

Zlatnu plaketu dobija naš redovni član Salko Meco za svoj književni doprinos u knjizi „Miris izgorjelog papira“ i za dizajn iste knjige.

 

Predsjednik Udruženja bosanskih umjetnika

Mr. Sifet Fazlić

Na prijedlog Idriza Hodžića i Mustafe Smajlovića Udruženje bosanskih umjetnika dodjeljuje svom predsjedniku mr. Sifetu Fazliću, posebnu zlatnu plaketu za strpljiv rad sa nama svima i za književni doprinos u knjizi „Miris izgorjelog papira“.

Abecednim redom slijede imena ostalih članova dobitnika plaketa, čiji su radovi zastupljeni u zborniku „Miris izgorjelog papira“:

Nihad Babajić, Marina Brkić, Radica Brkić, Hava Sakić Bužo, Mugdim Galijašević, Ajša Gorčević Musa, Rahima Halimanović, Mubera Isanović, Fatima Jamaković Čorambegić, Mediha Kapetanović, Milorad Kostić, Dževad Kučukalić, Mehmedin Nezirović, Šeća Sejfić Jusupović, Nisveta Skejović, Suada Sokolović, Almira Zukobašić-Mraković.

Posebno priznanje dobila je Mubera Porobić za marljiv rad u Udruženju.

Idriz Hodžić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Idriz Hod i

Idriz Hodžić

Organizaciju i vođenje svečanosti dodjela priznanja „Udruženje bosanskih umjetnika“ povjerilo je svom cijenjenom i od svih uvažavanom članu Idrizu Hodžić.

Termin je:

Petak 26. maj 2017. godine u 16:00 sati

Vila Hadžihalilović, Dobrinja, Sarajevo.

 

 

Mr. Semir Efendić i prof. dr. Ivo Komšić Dodijeljene književne nagrade PLAKETA S ATRIBUTOM (26.05.2017.)/bosliterni.ba Mr

Mr. Semir Efendić i prof. dr. Ivo Komšić

Našu javnu tribinu, koju je vodio prof. dr. Enes Kujundžić 26.04.2016.  posjetile su i značajne ličnosti: Mr. Semir Efendić, Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo te tadašnji Gradonačelnik Sarajeve prof. dr. Ivo Komšić.

 

 

Podijelite sa prijateljima