Naučna tema ovog razdoblja: NIJE BILO NIKAKVE SEOBE SLAVENA//www.bosliterni.ba

Goran Šarić

Goran Šarić, teolog i historičar iz Rijeke u svom intervjuu: Nije bilo nikakve sebo Hrvata u 7. stoljeću, a ni kasnije. (Slika: logicno.com)

U naučnim krugovima odavno važi činjenica da NIJE BILO NIKAKVE SEOBE SLAVENA, a to se sad sve više prihvata i proširuje. Iz autentičnih izvora u razdoblju prije desetog stoljeća ne proizlazi niti ijedno ime današnjih slavenskih naroda. Još se može dodati sveopšti mudri zaključak: Historija nema ni početka ni kraja, već samo prelazi iz jedne faze u drugu, bez obzira da li je novonastalo stanje bolje ili lošije za narod.

Najslikovitiju argumentaciju na ovovremenu naučnu temu da NIJE BILO NIKAKVE SEOBE SLAVENA iznio je Goran Šarić, teolog i historičar iz Rijeke, u svom intervjuu za portal  logicno.com.

INTERVJU – Goran Šarić: “Na Balkanu se razvila prva europska civilizacija”

Goran Šarić, katolički povjesničar i teolog, u fokus javnosti dospio je nakon što je u medijima iznio teze da su Slaveni Indijanci Europe, da se na Balkanu razvila prva europska civilizacija i da se veza  između te civilizacije, preko vremena Ilira može pratiti do današnjih stanovnika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije (…).

Zbog čega sve pada teorija o dolasku Hrvata u 7. stoljeću na ove prostore?

Goran Šarić: Zbog toga što su istraživanja iz dvadesetak znanstvenih disciplina neovisno jedna o drugoj jasno dokazala da u 7. stoljeću nije bilo seobe. I bez da znamo za najnovije znanstvena otkrića, dovoljno je samo malo zdrave logike da se ospori doseljavanje Slavena. Postoje dvije mogućnosti. Da su dolazili u malim grupama ili da je došla velika masa. Ako su dolazili u malim grupama od nekoliko tisuća ljudi  koje bi osvojile neki grad, recimo Sisak, onda bi se svi okolni gradovi oko Siska digli, rođaci i sunarodnjaci pokorenih stanovnika Siska bi protjerali i pobili te navodne slavenske osvajače. Ako su dolazili u velikim skupinama, po nekoliko stotina tisuća ljudi, gdje su arheološki tragovi doseljavanja, gdje su zapisi o velikim bitkama, a prije svega gdje su motivi? Što bi moglo natjerati nekoliko stotina tisuća Slavena da napuste plodnu zemlju Ukrajine i dođu na škrtu dalmatinsku zemlju? Možda  glad ili napad nekog drugog naroda, ali da bi se takav put od nekoliko mjeseci i tisuća kilometara prešao, potrebne su ogromne zalihe hrane, tegleće stoke, konja i kola, a narod koji ima toliko hrane i stoke, nije gladan i ima dovoljno sredstava da formira vojsku ili je unajmi. Da je neka vojna sila natjerala Slavena na seobu, to bi značilo da su Slaveni vojno inferiorni, a onda najednom ti vojno inferiorni Slaveni osvajaju pola svijeta, od istočne Njemačke do Sibira, od Finske do Jadrana i Grčke?! I koliko je Slavena živjelo iza Karpata, kad su navodno u tako kratkom vremenu naselili tolika nepragledna prostranstva?!

Cijeli intervju:

www.logicno.com/life-and-style/intervju-goran-saric-na-balkanu-se-razvila-prva-europska-civilizacija.html

Neke knjige i članci o ovoj temi

Navodimo neke radove koji obrađuju tu temu ili je potpuno izostavljaju, ali se s naučnog stanovišta možemo pozvati na njih da NIJE BILO NIKAKVE SEOBE SLAVENA:

Walter Pohl: Die Awaren. Ein Steppenvolk,  ISBN 3 406 48969 9
Dr Željko Fajfrić: Vizantijski carevi, ISBN 978-86-85269-18-9
Bodo Anke, László Révesz, Tivadar Vida: Reitervölker, ISBN 978-3-8062-2014-8

Hamza Hamzabegović: AVARSKI KAGANAT NA PROSTORU ISTOČNE EUROPE/www.bosliterni.ba 

 

Podijelite sa prijateljima