UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA

Sifet Fazlić

Sifet Fazlić, predsjednik asocijacije UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA: Ponosan sam na naše članove jer su sposobni i vrijedni.

 

Produktivnost naših članova je natprosječna (zapravo GENIJALNA)

Piše magistar Sifet Fazlić

CIMG291a  UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA CIMG291a

Sifet Fazlić

Ako se dan po jutru poznaje, a godina po njenom početku, onda će za „Udruženje bosanskih umjetnika“, čiji sam sadašnji predsjednik, ova 2015. godina biti upisana zlatnim slovima.

Povod za ovo moje pisanje je izuzetno vrijedna i veoma prestižna druga nagrada novinske kuće NAŠA RIJEČ – ZENICA za kratku novinsku priču, koju je 9. aprila 2015. godine dobio naš član Mustafa Smajlović za krasnu priču „Čovjek iz ogledala“. Priča je objavljena na više internet portala.
A na početku ove 2015. godine marljivi Mustafa Smajlović, dobarčovjek, naš drug i prijatelj i član „Udruženja bosanskih umjetnika“, objavio je krasnu zbirku samo od dosada nagrađenih pripovijedaka pod naslovom TAKO MI VREMENA, čiji sam urednik. U komentaru za jedan portal napisao sam da su to PRIPOVIJETKE KOJE USPORAVAJU STARENJE UMA pošto one podstiču na razmišljanje i time um nema vremena da stari, takvo je moje mišljenje o tim majstorski osmjišljenim pričama. Još nikome u regionu nije pošlo za rukom da ostvari ovakav podvig, bar meni nije poznato, naime da objavi zbirku samo od nagrađenih pripovijedaka ili pjesama. Čestitamo našem članu Udruženja, neumornom Mustafi Smajloviću,

koji je, kako izgleda, na najboljem putu da još jednom zbirkom nagrađenih pripovijedaka ponovi ovaj jedinstven podvig.

Željko Grahovac, Mustafa Smajlović  UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA CIMG4137

Željko Grahovac, Mustafa Smajlović

Već naši članovi najozbiljnije razmišljamo o tome da početkom 2016. godine interno dodijelimo našem znamenitom članu Mustafi Smajloviću laskavu titulu: MAJSTOR kratke priče. No, o tom potom.

Naredni naš član „Udruženja bosanskih umjetnika“, koji se posebno istakao početkom ove godine, jeste Hamza Hamzabegović, vrijedan povijesni analitičar. Dakle, početkom ove 2015. godine Hamza Hamzabegović je objavio krasnu knjigu pod naslovom: RAZVOJ KALENDARA U POVIJESTI, čiji je recezent naš uvaženi član Mustafa Smajlović.

Mada je na zadivljujući način objašnjen i julijanski i gregorijanski, a i još neki drugi kalendari, ipak je cijeli Hamzabegovićev rad fokusiran na traženje odgovora na pitanje: Kad se počeo upotrebljavati termin STARA i NOVA era? Kako recezent Mustafa Smajlović ističe, odgovor se prema svim naučnim, i to nepobitnim normama nalazi u

Hamza Hamzabegović  UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA CIMG1488 Hamza Hamzabegovi

Hamza Hamzabegović

poglavlju Bada Venerabilis, što je i glavni stub ovog, možda jednog od najznačajnijih poslijeratnih ostvarenja u BH književnosti. Dakle, engleski svećenik, historičar i znanstvenik Beda Venerabilis prvi je 731. godine upotrijebio u svom djelu „Crkvena historija engleskog naroda“ termin prije i poslije UTJELOVLJENJA ISUSA KRISTA, što mi danas obično kažemo u staroj ili u novoj eri. Dakle, prije tog datuma (731. godina) takav termin nije bio poznat pa se nije mogao ni upotrebljavati.
Prema objašnjenju recezenta Mustafe Smajlovića, ovaj datum i ova činjenica je Hamzabegovićevo svojevrsno otkriće, i kako recezent dalje u euforičnom tonu nastavlja, to bi se trebalo naći u svim školikim udžbenicima. Čestitamo našem članu Udruženja na ovom naučnom otkriću.
Već naši članovi razmišljaju o tome da početkom 2016. godine interno dodijelimo našem istaknutom članu Hamzi Hamzabegoviću neku počasnu titulu za ovo znamenito djelo. No, i o tom potom.

Još jedan vrsni član „Udruženja bosanskih umjetnika“ je naš slavuj, nadaleko i naširoko poznata pjevačica sevdalinki Vesna Hadžić, divna osoba i pouzdan drug. Početkom ove 2015. godine Vesna Hadžić je zajedno sa harmonikašem Tufom Veletanlićem dobila na

Televiziji HEMA emisiju o sevdalinki, njenom pjevanju i nastanku sevdaha na našim prostorima. Naša članica Vesna Hadžić je dosad imala četiri emisije koje je krasno vodila, te svojim samopouzdanjem i informativnošću

Vesna Hadžić, Zenica 10.04.2015.  UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA CIMG4197

Vesna Hadžić, Zenica 10.04.2015.

nadmašila sve dosad poznato. To je zaista za divljenje. Mi čestitamo našem slavuju Vesni Hadžić na ovom zaista zavidnom uspjehu i želimo joj još puno uspješnih emisija.
Već naši članovi najozbiljnije razmišljamo o tome da početkom 2016. godine interno dodijelimo našoj divnoj članici Udruženja, našem dragom slavuju Vesni Hadžić adekvatnu počasnu titulu koja obuhvata njen medijski i pjevački rad.

Spomenuo bih i pjesnika i aktivnog antivukovca Viktora Majića, koji je važan član „Udruženja bosanskih umjetnika“, a koji se pak trudi da dokaže da je nekadašnji reformator jezika Vuk Stefanović Karadžić učinio veliku grešku što je zajednički govor Južnih Slavena uzurpirao kao srpski jezik. Time je Vuk, kako objašnjava Viktor Majić, izrevoltirao ostale pripadnike južnoslavenstva. To bi, prema Viktoru Majiću, bio glavni razlog što sad imama četiri politička jezika u regionu. Sve to bi se i moglo prihvatiti, ali Viktor Majić još ne iznosi naučno potrebne argumenta za svoje teze. Lično sam ubijeđen da će i to slijediti u skoroj budućnosti.

Almira Zukobašić Mraković, Hava Sakić  UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA CIMG3895

Almira Zukobašić Mraković, Hava Sakić

Imamo mi još i drugih pristalica i nadarenih umjetnika kao što je pjesnikinja Hava Sakić i pjesnikinja Alimira Zukobašić Mraković i drugi.

Meni, kao predsjedniku „Udruženja bosanskih umjetnika“, koji sam nenadano suočen sa ovako krasnim rezultatima rada naših članova, srce je ispunjeno srećom, a duša prezadovoljna. Zaista, koji bi se predsjednik neke udruge mogao još pohvaliti ovako vrijednim članovima.

Hvala Vam na ukazanoj pažnji.

Podijelite sa prijateljima